torsdag, juni 12, 2008

Kule i Guinness og Kilkennys boksøl.

I min oppvekst har jeg alltid trodd at kulen som er i disse ølboksene er var laget av metall. Grunnen til at man måtte riste på boksene var fordi det lå bunnfall i ølet. Nå har jeg derimot funnet ut hva som er den egentlige grunnen til at boksene kommer med denne kulen.

Kulen er først og fremst laget av plastikk og har et lite hull i seg. Kulen er fylt med øl. Når ølboksen er lukket er den tilsatt flytende nitrogen som skaper et overtrykk. Når man så åpner boksen vil kulen jevne ut trykket ved å sprute øl og nitrogen ut av den lille åpningen i kulen, noe som pisker og skummer ølet. Kulen er patentert.

3 kommentarer:

Anne sa...

Er ølet bedre når det piskes og skummes, eller er kulen der for å oppnå en penere lyd og visuell effekt når ølen åpnes? Dette lurer jeg på.

Anonym sa...

Guinnes er absolutt bedre med skum. Uansett om det er visuelt eller ikke...

Magnus sa...

Tror det er på samme måte som at Cognaq MÅ komme fra Cognaq-distriktet. Blir vel en slags kulturell arv. Tror disse to ølene tappes under høyere trykk når de tappes fra kran.